De ziekte van Crohn, kortweg Crohn is een chronische ontsteking van het spijsverteringskanaal. De ziekte tast het slijmvlies van de darmwand aan en kan doordringen tot de diepere lagen van de darmwand. Het is een auto-immuunziekte. Normaal beschermt het immuunsysteem je tegen ongewenste indringers (bacteriën en virussen). Bij een auto-immuunziekte ziet het afweersysteem gezond lichaamseigen weefsel aan voor indringers. Als reactie maakt je lichaam antistoffen aan en gaat in de aanval. Hierbij ontstaat er een ontsteking. De ontsteking kan van ‘mond tot kont’ voorkomen, maar komt vaak voor aan het eind van de dunne darm en het begin van de dikke darm. Bij Crohn zijn delen van de darmwand ontstoken; gezonde en ongezonde delen wissel elkaar af.

Wat is de oorzaak?

Ondanks veelvuldig onderzoek is de oorzaak van Crohn niet bekend. Hoogstwaarschijnlijk gaat het dan ook niet om één aanwijsbare oorzaak, maar om verschillende, elkaar beïnvloedende factoren. Onderzoek toont wel aan dat onder andere het afweersysteem, erfelijkheid en overmatige hygiëne van invloed zijn. Crohn is overigens niet besmettelijk.

Deze tekst is gebaseerd op verschillende wetenschappelijke bronnen
  • ECCO guidelines Crohn: Van Assche et al.: The second European evidence-based Consensus on the diagnosis and management of Crohn's disease: Definitions and diagnosis., Journal of Crohn's and Colitis (2010) 4, 7–27
  • CBO 2009, RICHTLIJN DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING VAN INFLAMMATOIRE DARMZIEKTEN BIJ VOLWASSENEN
  • Handleiding behandeling IBD 2014-2015